Tutorial paspelopening deel 1.

Bij het maken van deze tissuedoos heb ik gebruik gemaakt van een paspelopening, geleerd op de opleiding Cuppens Geurs.... Voor jullie de tutorial van de tissuedoos en natuurlijk de paspelopening (te gebruiken voor een paspelzak e.d.)...


Stap 1: Teken het patroon van de tissuedoos, het is een kwestie van even nameten...
Stap 2: 

Knip het patroon uit de stof. Ik heb alleen naadwaarde geknipt bij de zijnaden van de doos, niet aan de onderkant, aangezien ik deze met biaisband ga afwerken.


Knip ook 2 paspelstroken van 19 bij 4 cm. Vouw deze dubbel in de lengte en strijk ze even.Stap 3:

Teken boven de getekende paspellijn op het patroon een lijn 1,5 cm erboven en een lijn 1,5 eronder.

Verstevig deze rechthoek aan de achterkant van de stof met Vlieseline en geef de lijnen aan met rijgdraad.

Stap 4: 

Leg 1 van de paspelstroken tegen de onderste rijglijn.
Stik deze paspelstrook voetjebreed (0.7 mm) door. Stik heel nauwkeurig binnen de rechthoek, dus je stiklijn is exact 19 cm lang.Leg nu de andere paspelstrook tegen de bovenste rijgdraad aan.Stik ook deze voetjebreed door (weer exact die 19 cm).Stap 5:

Draai de stof om, op de foto zie je dus de achterkant, ik heb zwarte vlieseline gebruikt. Geef op de middellijn 1 cm  aan vanaf de zijkant.Vanuit dit punt gaan we schuin naar de hoeken knippen. Aan de andere kant doe je het zelfde. De tussenliggende ruimte knip je in op de middellijn, kijk maar even naar de foto's....Knip de hoeken precies in tot  je stiksel, maar pas op, knip het stiksel niet door.

  
Stap 6:We gaan nu de vastgestikte paspelstroken door de opening halen, dus naar de achterkant toe. 

De driehoekjes vouw je ook mee naar de achterkant. Hierdoor vormt de paspel zich eigenlijk al bijna vanzelf. Strijk het mooi glad. Als er op de hoeken rimpels verschijnen, heb je niet helemaal tot aan het stiksel geknipt, je kunt dit nog even een extra mini-knipje geven...

Stap 7:

Als je aan de achterkant kijk, is het driehoekje verstopt onder de paspelstroken.

Dit driehoekje gaan we vaststikken aan de paspelstroken.

Reacties

Populaire posts